יום שלישי, 30 באוגוסט 2016

לא כל שמן אותו הדבר


שמן מהחי מכונה גם שומן רווי (בשל ריבוי הקשרים הכימיים הכפולים בין חומצות השומן) - ידוע שאינו בריא ומוטב להמעיט בו. כלומר לקבל את היתרונות התזונתיים של הבשר מבשרים רזים ולצרוך מנה יומית מוגבלת בלבד.

שמנים מהצומח נחשבים למועדפים על השומן מהחי, אבל לא כל שמן מהצומח בריא. לא שמן סויה ושמן תירס. לא שמנים אפנתיים כמו אבוקדו, קוקוס וכאלה שהמשתמשים בהם חושבים שטעמם שיא הגסטרונומיה.

שני שמנים בלבד הם שמנים הנחשבים באמת לבריאים:
שמן הזית
ושמן הקנולה.

שני שמנים אלה הם הבריאים משום שאלה שמנים המכונים חד-חד בלתי רוויים. נעזוב את הכימיה וניגש למשמעות - שמנים אלה תורמים להפחתת רמת הכולסטרול הרע (LDL) בדם ולהעלאת רמת הכולסטרול הטוב (HDL). על ידי הפחתת הכולסטרול הרע, צריכה יומית של שמן זית (3 כפות) תורמת למניעת מחלות לב, שבץ מוחי ומחלות כלי דם כמו טרשת עורקים.

רמה מינימלית של הכולסטרול הטוב דרושה גם היא לבריאות טובה והיא חיונית ליצירת הורמונים כמו הורמונם סטרואידים, שבין השאר חיוניים לתחזוקה תקינה של מערכות המין.  

שמן הזית מכיל גם ויטמין E ופוליפֶנוֹלים  שהם אנטיאוקסידנטים (נוגדי חימצון), שבין השאר, מחזקים את ההגנה של הגוף מפני התפתחות סרטן, ומקטינים הזדקנות ותמותה של תאי הגוף.

כמו כן, האיזון בין החומצה האולאית לחומצה הלינולאית שבשמן הזית דומה לזה המצוי בחלב אם, והוא אופטימלי לספיגת סידן.
בשני השמנים, טמפרטורת הרתיחה הגבוהה מקטינה הפיכת מרכיבים שונים של השמנים לרעילים.

נא לשים לב בקניית שמן הזית לשתי תכונות המצביעות על איכות השמן ובהתאם על מידת מיטוב הבריאות: 

א. שיטת כבישת השמן
ב. מידת חמיצות השמן

שמן זית איכותי ובריא מיוצר אך ורק בכבישה קרה. כלומר הזיתים נכבשים ונסחטים בטמפרטורה של 21 מעלות ומטה. בכבישה חמה השמן נכבש בטמפרטורה של 35 מעלות שמורידה מאיכותו ובריאותו.

שמן זית איכותי מכיל חמיצות נמוכה (יחס נמוך של חומצות שומן חופשיות). ככל שהחמיצות נמוכה, הרי זה משובח.
לבריאות טובה ולהקטנת רמת הכולסטרול המצטברת בדם, יש להקפיד על שמן זית שדרגת החמיצות שלו 0.8% חמיצות ומטה. נא לשים לב לדרגת החמיצות הרשומה בתווית.

גזרו ושימרו (כדי למנוע בלבול בסוג השמן ואיכותו):

1. שמן זית כתית - הופק בכבישה קרה (באמצעות דחיסה והידוק בלבד, בטמפרטורה של עד 27 מעלות צלזיוס).

שמן זית כתית נחלק לכמה סוגים על פי איכותם:

א.  כתית מעולה (extra virgin) שהוא השמן באיכות הגבוהה ביותר ורמת החומציות שלו אינה עולה על 1%. כאמור מומלץ על חמיצות 0.8% ומטה.

ב. כתית (virgin): שמן באיכות נמוכה יותר, ונבדל משמן 'כתית מעולה' בכך שרמת החומציות שלו נעה בין 1%-2%.

ג. כתית רגיל (light, ordinary): מכיל עד 3.3% חמיצות. שמן זה משווק לעתים כשמן 'לבישול, אפיה וטיגון'.

2. שמן זית מזוכך (refined) -זהו שמן שאמנם רמת החומציות שלו הורדה למקסימום של 0.3%, אבל עליה וקוץ בה - שמן זה עבר זיקוק באמצעות שימוש בחום ובחומרים כימיים. אמצעי יצור אלה מגדילים את כמות השמן המופקת, אך פוגעים בטעם, בצבע האופייני, בריח ובתכולת המינרלים של השמן. לשמן זית מזוכך צבע צהוב ואינו בעל ריח אופייני לשמן זית.

3. שמן זית - זהו שמן זית שהופק על ידי ערבוב של שמן זית כתית עם שמן זית מזוכך. בעל חומציות מרבית של עד 1.5%.


4. שמן זית זך (pure) - שמן זית באיכות ירודה המשמש רק למאור וקוסמטיקה. הוא אסור למאכל בגלל המצאות חומרים כימיים בו.


רוצים בריאות! - רק שמן קנולה ושמן זית. אבל, כאמור לא כל שמן זית בריא. יש לשים לב שהוא מכבישה קרה ודרגת חמיצות 0.8% ומטה.

אז שלא יעבדו עליכם.

גת שמנים עתיקה

אין תגובות:

הוסף רשומת תגובה

נא להגיב כאן (הדיון יסגר 14 יום לאחר הפרסום)